KÄSINTEHDYT HUONEKALUT OVAT KANNATTAVA SIJOITUS

Huonekalujen valinnalla voi suuresti vaikuttaa sisustukseen ja koko asunnon yleisilmeeseen. Vaikka tehdasvalmisteisten huonekalujen ja ketjuliikkeiden valikoimat ovat nykyään erittäin hyvät ja monipuoliset, nousevat käsityönä ja usein mittatilauksesta valmistetut puusepän taidonnäytteet siitä huolimatta aivan omalle tasolleen. Käsintehdyt huonekalut ovat uniikkeja ja persoonallisia, ja ne kestävät käytössä pitkään sekä tuovat aivan omanlaistaan lämpöä ja yksilöllisyyttä kodin sisustukseen. Yhteistyössä ammattitaitoisen puusepän kanssa asiakas pääsee esittämään toiveita ja jopa osin suunnittelemaan kuhunkin tilaan ja tarkoitukseen juuri sopivan kokoisen ja oikean näköisen huonekalun.

Uuteen huonekaluun syntyy aivan erityinen tunneside, kun sen suunnittelussa ja valmistuksessa on saanut olla mukana, ja on päässyt todistamaan eri työvaiheita ja kokonaisuuden kehittymistä pala palalta. Huonekaluja myös arvostaa aivan eri tavalla, kun tietää, minkä työmäärän valmis ja itsessään usein melko yksinkertaiselta näyttävä huonekalu on vaatinut, ja tuotteen korkeampi hinta on sen myötä helppo ymmärtää.

Käsintehty huonekalu on eettinen ja ekologinen valinta

Kun valitsee käsityönä tehdyn huonekalun tai muun tuotteen tehdasvalmisteisen sijaan, tulee samalla tukeneeksi arvokkaalla tavalla lähituotantoa ja pienyrittäjyyttä. Raaka-aineiden ja materiaalien alkuperä ja ympäristövaikutukset, sekä tietysti tuotteen valmistusprosessiin liittyvät työolot ovat käsityöläisellä teetetyn huonekalun hankinnassa erittäin hyvin tarkasteltavissa. Käsintehdyt huonekalut suunnitellaan huolellisesti kestäviksi ja pitkäikäisiksi, joten niitä suosimalla kuluttaja astuu sivuun nykyään kovin yleisistä halpatuotantoketjuista, joissa virtaavat heikkolaatuiset tuotteet on tarkoituskin korvata hetken päästä taas uudella.

Ammattipuuseppä antaa puulle uuden elämän

Taitava huonekalujen tekijä osaa valita jokaiseen tarkoitukseen ja kunkin huonekalun tyyliin parhaiten sopivan materiaalin. Eri puulajit käyttäytyvät ja taipuvat käsittelyssä hieman eri tavalla, mikä on syytä huomioida huonekalua suunniteltaessa. Aikanaan metsässä kasvaneen puun elämä siirtyy ammattihenkilön käsissä tekeillä olevaan huonekaluun, mikä antaa yksittäiskappaleelle hengen ja ainutlaatuisen ilmeen. Ja vaikka käsityönä tehtäviä huonekaluja olisi useitakin periaatteessa samanlaisia, on niistä jokainen silti eläväisen puupinnan ja käsityön ansiosta täysin ainutlaatuinen ja uniikki kappale.

Toki käsintehdyn huonekalun voi valmistaa myös itse, ja esimerkiksi työväenopistojen edullisesti järjestämät puutyökurssit ovat erittäin suosittuja. Omin käsin tekeminen nostaa valmiin esineen arvoa ja merkitystä entisestään, jolloin lopputuloksessa mahdollisesti näkyvä amatöörin kädenjälkikin on vain hieno lisä sen ilmeeseen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *