SUOMALAISET SISUSTUSKLASSIKOT KESTÄVÄT AIKAA

Suomessa on läpi vuosikymmenien ollut runsaasti korkeatasoista suunnittelu- ja muotoiluosaamista, joka on saanut myös paljon kansainvälistä huomiota ja tunnustusta. Suomalaisia design-klassikoita yhdistävät elegantti, ilmava muotokieli, ajattomuus sekä laadukkaat ja kestävät valmistusmateriaalit. Erilaisia klassikon asemaan nousseita huonekaluja ja muita tuotteita on suomalaisella suunnittelukentällä runsaasti. Osa näistä on aivan erityisellä tavalla löytänyt paikkansa suomalaisten sisustajien sydämissä ja aivan tavallisissa suomalaisissa kodeissa. On siis syytä nostaa muutama tällainen suosikki lähempään tarkasteluun.

Aalto 60–jakkara

Alvar Aallon Artekille suunnittelema jakkara on yksinkertaisuudessaan nerokas. Vuonna 1933 esitellyn jakkaran design on ajatonta ja neutraalia ja sen on helppo löytää paikkansa monenlaisten hyvin erilaistenkin huonekalujen ja tyylien rinnalta. Jakkara toimii kätevästi myös kukkapöytänä, pienenä tarjoilupöytänä tai väliaikaisena laskutilana sekä ylimääräiset ja tarpeettomat jakkarat on helppo pinota päällekkäin tilaa säästämään. 60 –jakkara on mahdollisesti kansainvälisellä tasolla tunnistetuin suomalaisen huonekalusuunnittelun hedelmä, joka ihastuttaa aina vain uusia sisustajia ja muotoilun ystäviä vuodesta sekä vuosikymmenestä toiseen.

Aalto –maljakko

Niin ikään Alvar Aallon suunnittelupöydällä on syntynyt rakastettu ja erittäin tunnistettava Aalto-maljakko, joka eri värisenä ja –kokoisena myös koristaa lukemattomia suomalaiskoteja. Se myös toimii paitsi koristeena ja maljakkona, myös etenkin pienemmässä koossa kauniina säilytysastiana ja katseenvangitsijana. Aalto suunnitteli ikonisen maljakon jo vuonna 1936 mutta aika ja muuttuvat trendit eivät ole himmentäneet esineen taidokasta muotoilua, vaan se miellyttää katsojan silmää tänä päivänä aivan samoin kuin aikanaan ilmestyessään yli 80 vuotta sitten.

Lokki –valaisin

Vuonna 1960 Suomen design-taivaalle ensi kertaa lennähtänyt Lokki-valaisin, jota joskus myös lentäväksi lautaseksi kutsutaan, on varmasti yksi yleisimmin nähtyjä valaisimia suomalaisten kotien ruokailutiloissa ja olohuoneissa. Yki Nummen suunnitteleman valaisimen tasaisesti levittämä pehmeä valo ei häikäise eikä häiritse, joten se luo tilaan kauniin ja viihtyisän tunnelman. Valaisimen erittäin moderni ulkomuoto yhdistää ainutlaatuisella tavalla klassisen suomalaisen luontoaiheen sekä erittäin ajattoman tyylikkään muotoilun. Akryylistä ja metallista valmistettu Lokki-valaisin on rakenteeltaan kevyt ja ilmava ja tuo toden totta elävästi mieleen auringossa kimaltelevan merenlahden yllä leijailevan linnun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *