TAULUILLA SISUSTAMINEN

Kodin ilmeen viimeistelevät taulut. Ne kertovat parhaimmillaan paljon kodin asukkaista ja heidän mielenkiinnon kohteistaan. Onko seinällä kotikaupungin kartta tai ystävän maalaama öljyvärimaalaus? Kenties taulun motiivina on luonto, kenties design ja muoti? Tässä postauksessa kerron hieman siitä, mitä voi pitää mielessä tauluilla sisustaessa.

Taulu katseenvangitsijana tai ympäristöönsä sulautuvana elementtinä?

Tauluja tai julisteita valittaessa kannattaa pitää mielessä, että niiden värimaailma kuuluu olla yhtenäinen kotisi muiden värien kanssa. Usein sisustamisessa puhutaan pohjaväreistä ja tehosteväreistä. Pohjaväri on yleensä rauhallisempi väri, jota on kodin suurilla pinnoilla. Nyrkkisääntönä on, että pohjavärin lisäksi voi käyttää korkeintaan kolmea eri tehosteväriä tilassaan. Mikäli haluat taulusi tai tauluseinäsi olevan katseenvangitsija, valitse teos jossa on värikkäämpää, erottuvaa tehosteväriä. Avuksesi voit ottaa väriympyrän ja valita siitä vastakkaisilta puolilta tehostevärejä.
Haluatko taulusi mieluummin sulautuvan sisustukseen saumattomasti, täyttäen tyhjän seinätilan? Siinä tapauksessa voit yhdistellä väriympyrässä vierekkäin olevia värejä. Harmonian saavuttaa, kun huonekalujen, tekstiilien ja taulujen värit ovat lähellä toisiaan. Väriympyrässä voi myös liikkua ulkoa sisäänpäin, eli saman värin eri sävyistä tummasta vaaleaan. Väriyhdistelmiä puntaroidessa inspiraatiota voi ottaa esimerkiksi Tikkurilan värikartoista, joissa värien yhteensopivuutta on miettinyt sinun lisäksi ekspertti.
Taulun koolla voi myös vaikuttaa siihen, kuinka paljon huomiota taulu saa. Yksi tai pari suurta teosta tulee yksinkertaisuudessaan esille enemmän kuin monta pientä. Pari hieman suurempaa taulua on usein selkeämpi ja visuaalisempi vaihtoehto kuin monet pikkuruiset taulut. Kivan kokonaisuuden saa kuitenkin aikaan myös kokoamalla yhtenäisen tauluseinän, joka on nykykodeissa yhä yleisempi näky. Tauluseinän suunnittelussa voi oikoa tarkastelemalla sisustusjulisteita myyvien nettikauppojen kokoelmaehdotuksia.

Motiivit oman maun mukaan

Kuten alussa mainitsin, taulut heijastavat asukkaiden luonnetta. Kaikista tärkeintä onkin siten, että valitset jotain, josta juuri sinä pidät. Edullisia sisustusjulisteita joka makuun löytyy muun muassa sivulta www.artiksdesign.fi. Sisustustauluissa ei välttämättä tarvitse suosia vain ajattomia, varmoja klassikoita kuten monia muita sisutuselementtejä ostaessa kannattaa. Trendeihin voi halutessaan heittäytyä, sillä kehystettyjä julisteita voi vaivattomasti ja edullisesti vaihdella. Ehkä tekstitaulut ei tunnukaan enään niin omalta jutulta kuin pari vuotta sitten? Vaihda tuosta noin luontomotiiviin tai vaikkapa abstraktiin, taiteellisempaan tauluun. Julisteiden kehystäminen on joka tapauksessa vahvasti suositeltavaa, ellei inspiraation lähteenä ole teinin makuuhuone 90-luvulla. Kehykset voivat olla samat, varsikin jos taulut itsessään ovat kovin erilaiset. Jos taas taulut ovat hyvin samankaltaiset, eripariset kehykset voivat lisätä ripauksen mielenkiintoa ja sävykkyyttä kotiisi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *