IITTALA DESIGN

IIttala, tuo kaikkien tuntema menestysbrändi, perustettiin lasitehtaaksi vuonna 1881. Iittala erikoistuu design tuotteisiin, ja mallistossa on mm. kotitalouksien käyttötuotteita kuten keittiötarvikkeita. Iittalan perusidea on valmistaa astiastoja, jotka ovat erittäin laadukkaita ja jotka kestävät eliniän. Erityisesti Iittala tunnetaan lasidesignistaan, ja Iittalalla onkin ollut hyvin kuuluisia suunnittelijoita luomassa ikonisia menestyksiä. Monet tunnistavatkin heti ilmeikkäät luomukset kuten Alvar Aallon Aalto-maljan, Tapio Wirkkalan Ultima Thulen tai Toikan Kastehelmi-sarjan. Aikojen kuluessa Iittala on laajentanut valikoimaansa lasista muihinkin materiaaleihin, kuten keramiikkaan ja metalliin, unohtamatta kaiken alkua, ajatonta muotoilua. Iittalan tuotteet valmistetaan ympäri maailman, esim. Romaniassa ja Vietnamissa. Jotkut lasiesineistä valmistetaan edelleen Suomessa.

Iittalan tarina alkaa 1880-luvulta Etelä-Suomesta, tarkemmin Iittalan kylästä, jossa ruotsalainen P. Magnus Abrahamsson perusti Iittalan lasitehtaan. Hän oli työskennellyt aiemmin Nuutajärven lasitehtaassa. Suomessa oli tuohon aikaan pulaa hyvistä lasinpuhaltajista, joten ensimmäiset tulivat Abrahamssonin tehtaille Ruotsista asti. Ensimmäiset lasit valmistuivat tältä tehtaalta 1881. Abrahamssonin aikakausi ei kuitenkaan kestänyt pitkään, kun helmikuussa 1888 Abrahamsson jätti tappiota tekevän lasitehtaan. Nyt ruoriin astui Anders Andersson. Hieman myöhemmin, vuonna 1895 Andersin poika, Claes, aloitti tehtaalla apupoikana. Hän kohosi tehtaan sisäisessä hierarkiassa nopeasti, ja hänestä tulikin jo vuonna 1896, isänsä kuoleman myötä, tehtaan varajohtaja. Claes oli todellinen ammattilainen, ja joidenkin mielestä jopa Suomen ensimmäinen lasipioneeri. Tätä myötä Iittalan brändi alkoi nousemaan, vaikka merkki ei vielä ollutkaan nykyisenkaltainen. Tehdasta laajennettiin vuonna 1898 vastaamaan aina vain kasvavaan kysyntään. 1900-luvun alussa lasiastiastot olivat hyvin koristeltuja. Iittala oli ensimmäisten joukossa haastamassa tätä perinnettä funktionaalisten astiastojen myötä. Kehittyi niin kutsuttu skandinaavinen design. Menestystarina.

Eräs alkupään menestyksistä oli Alfred Gustafssonin Suurmies -sarja, joka passiivisesti protestoi venäläisvaltaa Suomessa. Ensimmäisen maailmansodan aikana Claesin lasitehdas ajautui vaikeuksiin hintojen nousun myötä, ja hän myös erosi tehtaasta. Tähän ei kuitenkaan Iittalan tarina päättynyt, vaan Iittalasta tuli Karhula-Iittala, ja osa laajempaa Ahlström yhtiöitä. 1930-luvun alussa Göran Hognelista tuli Karhula-Iittalan suunnittelija, ensimmäinen lajissaan Suomessa. Nyt Karhula-Iittalan tarina vasta alkoikin, eikä vähiten Aino Aallon ikonisen Bölgeblick-astiaston myötä. Karhula-Iittalan tehdasmodernisointi aloitettiin 1930-luvun puolivälissä kasvavan kysynnän myötä. Toisen maailmansodan aikana tuotanto oli keskeytetty, ja tuotanto käynnistettiin vuonna 1946 uudelleen, tehdasmodernisoinnin jatkuessa. 1950-luvulla alkoi johtaja Söderströmin aika, ja tehtaalla menikin mukavasti seuraavat vuosikymmenet. Jo 1980-luvun alussa Iittala oli Suomen suurin lasinviejä, ja työntekijöitä oli yli viisisataa henkilöä. Iittalan tarina jatkuu edelleen, viimevuosikymmenien yhtiömuutoksista huolimatta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *